+ Other Public Projects
+ Other Public Projects

Cleveland Convention Center / Medical Mart

Osborn Engineering was the Structural and Civil Engineer-of-Record for this exciting and complex project. 
 
Structurally, the scope included renovation of the original 1931 Convention Center structure. The renovation required that the new construction be interwoven seamlessly with the existing foundation and floor systems. The existing columns in the facility were supported by a combination of shallow and deep foundation systems. The design of the new foundations required that the new piles and spread footings work together with the existing foundations to prevent differential settlement. Osborn reacted immediately to unforeseen foundation conditions as they developed the construction phase in order to maintain the aggressive project schedule. The 80-year-old concrete was in need of repair. The cracking and spalling of the concrete surfaces was allowing water to infiltrate the finished space. During the overall renovation of the building, the interior concrete wall surfaces became exposed. We took advantage of the access and injected epoxy into cracks as needed. The work was sequenced to stay ahead of the general trades crew installing wallboard.
 
The 1931 facility was modified to include a large formal ballroom space. Deep steel trusses provide a clear span over the 130 foot wide ballroom. Reconfiguration of the original structure necessitated the removal of both concrete and steel columns. The column loads were supported with transfer trusses to both existing and new columns. Complicating the design was the infill of a structural steel framing system into the original concrete column and beam system. The connection of the steel beams to the concrete columns required an innovative approach that included the design of a steel jacket that wraps around the concrete column. The roof slab of the structure also acts as the City’s open air plaza. Due to the nature of the intended use, it was critical to analyze the ballroom truss for its vibrational response. The analysis dictated that the trusses must be be stiff enough to prevent undesirable movement during group events on the plaza.